Kratok istorijat na crkovnoto prashanje vo R. Makedonija
 
 
 
 
 
 

1. Скопска епархија
возглавена од Неговото Блаженство, архиепископот г. г. Стефан;

2. Преспанско-пелагониска епархија
возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Петар;

3. Дебарско-кичевска епархија
возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Тимотеј;

4. Струмичка епархија
возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Наум;

5. Повардарска епархија
возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Агатангел;

6. Брегалничка епархија
возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Иларион;

7. Тетовско-гостиварска епархија
возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Јосиф;

8. Кумановско-осоговска епархија
возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Јосиф;

9. Американско-канадска епархија
возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Методиј;

10. Европска епархија
возглавена од Високопреосветениот Митрополит г. Пимен;

11. Австралиско-новозеландска епархија
чиј администратор е Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар

 
 
Струмичка епархија Брегалничка епархија Повардарска епархија Преспанско-пелагониска епархија Скопска епархија Дебарско-кичевска епархија Кумановско-осоговска епархија Тетовско-гостиварска епархија