Bregalnicka eparhija
 
 
 
 
 

Брегалничката епархија ја возглавува Неговото Вископреосвештенство митрополитот г. Иларион. Оваа епархија денес се протега на територијата на градовите: Штип, Кочани, Пробиштип, Св. Николе, Радовиш, Македонска Каменица, Делчево и Виница

Најпознати манастири и цркви:

  • Лесновски манастир - Св. Архангел Михаил
  • Манастир Конче - Св. Стефан
  • Манастир Пирог - Успение на Пресвета Богородица
  • Црква Св. Јован Крстител, Штип
  • Црква Св. Спас, Штип
  • Црква Св. Архангел, Штип
  • Црква Св. Никола, с. Крупиште

Лесновски манастир