За слегувањето на умот во срцето
 
 
 
 
 

За слегувањето на умот во срцето (12.06.2013)

Како кога еден силен магнет ќе се прилепи за железото, влечеш со сета сила, но не можеш да ги одделиш – така и умот, таму каде што го сретнува небесното Царство, кое е во срцето, е привлечен, се насладува, привлечен е толку силно, така што, доколку се случи некој да те викне, или да тропне на вратата, ти слушаш, но и да сакаш не можеш лесно да се одлепиш. Тоа трае толку, колку што Бог сака.

Меѓутоа, понекогаш се сосредоточува, а понекогаш се распространува. Кога умот се сосредоточува, се враќа во својата природна состојба. Како кога ќе натопите сунѓер во сад со миомирис, па потоа го цедите, а мирисот останува соединет со него и не заминува, така и умот се исполнува со Божјиот миомирис. Можеш во текот на денот да се занимаваш со ракоделие, да си во градината, меѓутоа умот, како што е натопен со блажината на Божјиот миомирис, се моли непрестајно и често се излеваат солзи на умиление при самата помисла на Христос или нашата Пресвета Богородица.

Понекогаш, после чистата молитва, умот се распространува и шири. Тогаш веќе не управуваш со самиот себе, туку си раководен од Светиот Дух. Кога човекот ќе ја доживее оваа состојба, тогаш сфаќа и вели: „Значи на ова мислел апостолот Павле кога рекол: ‘Дали во тело, или надвор од него, не знам!’“

Старец Харалампиј Дионисијатски