За Пресвета Богородица
 
 
 
 
 

За Пресвета Богородица (04.12.2013)

Преку Неа се обнови остарениот од грев човечки род.

Преку Неа се отвори рајот, некогаш затворен поради прабабата Ева.

Преку Неа пламениот меч, откако се сврте, побегна и патот што водеше кон животворната храна се отвори.

Преку Неа беше уништено проклетството и процвета благословот. И откај што смртта се всели во нас, оттаму излезе бесмртниот живот. Зашто Таа стана ново небо, откако Го смести во себе Создателот на небото и на земјата.

Преку Неа се обожи човечката природа, откако Христос се всели во нејзината пресвета утроба.

Откако нашиот Бог нѐ виде паднати во смрт и распадливост преку измамата на ѓаволот, не можеше да го гледа според Својот образ создадениот човек, остарен и паднат во толкаво зло, туку во Своето милосрдие се смилува на нас, ги преклони небесата и слезе како некогаш дождот на руното, се всели во утробата на Дева и откако со тело го покри Своето Божество, стана истовремено Бог и човек, двоен по природа. Затоа, Онаа што Го роди е наречена Богородица.

Свети Климент Охридски