Календар, житија, пости
 

 

Православен календар за 18/06/2019

Календар, житија, пости
Почеток
 
 

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (трет ден)

Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан. Куќата во која тие пребиваат еднодушни одеднаш е преисполнета со шум од небото, сличен на силен ветар, а разделени јазици, како огнени, се спуштаат врз секого од учениците. Од ова тие се исполнуваат со Дух Свети и почнуваат да го благовестат Евангелието на разни јазици, онака како што Светиот Дух им даваше да изговараат. За разлика од мистиката на Успението на Пресвета Богородица, на пример, при доаѓањето на славата на Господ и другите одондестрани и чудесни појави кое им се открива како видение на некои од присутните, настаните на Педесетница стануваат очигледни за сите, не само за достојните. За да ги видат, на ерусалимјаните не им беше неопходен духовниот вид, иако на виденото не дадоа сите еднаков духовен одговор. Значи, зборувањето на сите јазици на кои луѓето од Ерусалим зборуваа (бидејќи во него живееја дојденци од разни краеви) едни го гледаа како прекрасно чудо, други како знак на пијанство. Петар вдахновено го објаснува настанот и ги упатува на пророштвата за овој настан до Избраниот народ дојдени преку Пророкот Јоил. Благовеста на Петар допре до срцата на многубројните луѓе што го чуја и тие го примија покајанието заради името на Исуса Христа. Во тој ден се крстија и присоединија кон Црквата Христова околу три илјади души. Оттогаш наваму Педесетница се смета за роденеден на црквата Божја. За првпат по падот човекот ипостасно Го прима Светиот Дух и ја добива полната и реална можност да живее според благодатта.

Светиот свештеномаченик Доротеј, епископ Тирски

Епископ Тирски од времето на Диоклецијан па с ѐ до времето на Јулијан Отстапник, кога беше намачен и пострада за Православната Вера. На земјата живееше сто и седум години и откако Му угоди на Бога, во 361 година се пресели во вечниот живот. Беше навистина многу учен маж. Напиша многубројни поучни дела на грчки и на латински. Особено се прочуени неговите грчко-латински „Синтагми“.

Преподобен Теодор Пустиник

Чудотворец. Си го очисти духот со долгогодишен подвиг во Јорданската пустина и од Бога доби дар на чудотворство. Кога патуваше на кораб кон Цариград, му се случи коработ да залута и снема вода за пиење. Бидејќи патниците на коработ од жед беа веќе близу до смртта, Теодор ги крена рацете кон небото, Му се помоли на Бога и со знакот на Крстот ја прекрсти морската вода. Потоа им рече на морнарите да зафатат од морето и да пијат, а кога пиеја водата беше вкусна и питка. Бидејќи сите почнаа да му се поклонуваат, Теодор ги молеше да не му благодарат нему, туку на Бога Којшто им го направи чудото заради Своето неизмерно човекољубие. Мирно се упокои во 583 година.

Преподобен Анувиј

Еден од големите мисирски монаси. Многу пострада за вистинската вера. Кога пред смртта го посетија тројца старци пустиници, тој бидејќи проѕорлив, им ги откри тајните на нивните срца. Се упокои во мир во втората половина на 5 век.

Блажениот Игор, кнез Черниговски и Киевски

Киевскиот велик кнез Игор Олгович бил поразен во битка во 1146 година и бил заробен од кнезот Изјаслав, кој го затворил во една дрвена колиба, без врата и прозорци, во еден од руските манастири во Јужен Перејаславл. Оддалечен од суетата на овој свет и тешко болен, свети Игор почнал да принесува покајание за своите гревови и побарал благослов да го замонашат. На 5 јануари 1147 година бил замонашен со името Гаврил. Наскоро закрепнал и бил префрлен во Киево-Теодоровиот манастир, каде што добил голема схима со името Игнатиј и целосно се предал на аскетски подвизи. Но, во Киев владееле големи немири. Черниговските кнезови, братучеди на Игор, правеле заговор за да го убијат. Така, додека свети Игор се молел пред иконата на Пресвета Богородица, луѓето се втурнале во црквата и го извлекле надвор. Бил свирепо тепан, влечен по улиците и на крај, неговото безживотно тело било обесено на градскиот пазар. Бил убиен на 19 септември 1147 година, а неговиот спомен се празнува на 5/18 јуни. Иконата на Пресвета Богородица пред која се молел свети Игор пред да го убијат се нарекува Игорска и денес се наоѓа во црквата на Успение на Пресвета Богородица во Киево-печерскиот манастир во Русија. Празникот на оваа икона е на истиот ден кога се празнува и споменот на блажен Игор. По неговите свети молитви се случиле многубројни чуда.