Пролог: Преподобен Атанасиј Метеорит
 

 

Житие: Преподобен Атанасиј Метеорит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден во 1310 година. Се подвизуваше на Света Гора. Го устрои познатиот манастир Метеор во Тесалија. Имаше голем дар на проѕорливост и чудотворство.