Пролог: Преподобните Таласиј и Лимниј
 

 

Житие: Преподобните Таласиј и Лимниј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сириски пустиници. Еден од нивните извонредни подвизи беше молчењето. По смртта на Св. Таласиј во 440 година Лимниј премина кај Св. Марон (14 февруари) и таму се подвизуваше на врвот од планината под отворено небо.