Пролог: Преподобен Публиј
 

 

Житие: Преподобен Публиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Најнапред беше сенатор, па откако ја позна светлината Христова го остави угледот, го раздаде имотот на сиромашните и се предаде на подвижнички живот во близина на својот град Зевгмат на Еуфрат. Основа две обители и се упокои во Господ во 380 година.

Тропар
Подвиг на подвиг, благодат врз благодат – од кон совршенство – следејќи Го Христа, Учителот твој – о Публие свет подвижниче, самотијата те награди од рацете Божји со врлини духовни, и тоа го сподели со најревносните твои ученици, кои славата Господова ја пренесоа низ целата вселена. Моли се за нас и радувај се – Седржителот те објави, за да се надеваме на твоите молитви.