Пролог: Преподобен Паладиј
 

 

Житие: Преподобен Паладиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сириски пустиник. Голем подвижник и чудотоворец. Пред неговата келија осамна трупот на некој богаташ, кого разбојниците го беа ограбиле и убиле. Кога го потераа Паладиј на суд, тој за да се спаси од неволјата, се помоли на Бога и мртовецот воскресна. Се упокои во Господ во 4 век.

Тропар
Преподобен оче наш Паладие, преку тебе Христос раздели на народот: на едните мудрост од делата твои, а на другите знаци од благодатта – мртви воскреснуваше и други чуда твореше, и во тебе, оче свет, на чии молитви се надеваме, Вистината уште еднаш посведочи за силата на оние кои Го љубат Господа.