Пролог: Свети Трифилиј, епископот на Леквусија Кипарска
 

 

Житие: Свети Трифилиј, епископот на Леквусија Кипарска

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ученик на Свети Спиридон, а подоцна му беше и сослужител на островот Кипар. Човек милостив, чист со мислите, цел живот девствен, „жив извор на солзи“ и голем испосник. Добро управуваше со стадото Христово. Кога се упокои прими венец меѓу големите јерарси на небесата. Се упокои мирно во 370 година.

Тропар
Омофорот Спиридонов, облагодатен од Бога го заштити растот твој во Христа, о Трифилие Божји угодниче, а жезолот епископски ја искали душата која на Господа угоди. Спомни си за нас сега ти, усто благоглаголива, која везден Бога Го славослови.