Пролог: Светиот маченик Диомид
 

 

Житие: Светиот маченик Диомид

Календар, житија, пости
Почеток
 
Лекар од Тарс, од прочуен род. Лечејќи го народот, го поучуваше и на верата Христова. Царот Диоклецијан нареди и му ја отсекоа главата во Никеја, во 298 година. Оние што му ја отсекоа главата и му ја донесоа на царот ослепеа, а кога му ја вратија главата на телото и се помолија, оздравеа.

Тропар
Љубовта твоја кон Господа, Диомиде свети, те направи сад на благодатта Негова, од кој мноштво народ добиваше исцеленија на душата и телото, затоа за нас сега застапи се пред Спасителот Кој Себеси се принесе за измена на смртта и спасение на нашите души.