Пролог: Светите маченички Марта и Марија и нивниот брат Ликарион
 

 

Житие: Светите маченички Марта и Марија и нивниот брат Ликарион

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сите тројца беа распнати на крст за Христа, па потоа избодени и умртвени со копја.

Тропар
Силата Твоја, Господи, во исповедниците го надминува разумот човечки, така Марта, Ликарион и Марија младоста која поминува ја заменија со венци на животот вечен, и солзите на болките породилни, со радости неискажливи. Затоа, денес се и наши застапници, пред Твоите, о Господи, праведни судови.