Пролог: Светите маченици Алфеј, Филаделф и Кирин
 

 

Житие: Светите маченици Алфеј, Филаделф и Кирин

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родени браќа, синови на некој кнез Виталиј во Јужна Италија. Прекрасни во благородството, силни во верата. Судени за верата во Христа; водени од еден судија до друг, од еден мачител до друг. Одведени во Сицилија и таму убиени во времето на царот Ликиниј. На Алфеј му го отсекоа јазикот. Од излив на крвта Алфеј умре. Филаделф беше изгорен на железна леса, а Кирин во оган. Нивните нетлени мошти беа пронајдени во 1517 година. Овие тројца браќа ? се јавија на Света Евталија (под 2 март).

Тропар
Како да ве восфалиме маченици свети Алфие, Филаделфе и Кипријане, не знаеме, но благодарност за вашите молитви пред Бога принесени за наше спасение искажуваме, и се поклонуваме на вашите за верата чесни страдања, кои Христа Го исповедаа и докрај трпение покажаа во слава Негова.