Пролог: Преподобен Пимен Палестински
 

 

Житие: Преподобен Пимен Палестински

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се подвизуваше во Рува, пустината палестинска, во времето на царот Маврикиј (582 г. – 602 г.). Во младоста беше овчар. Еднаш неговите кучиња нападнале некој човек и го ратсргнале, а тој од палавост не го одбранил човекот. Затоа и му беше откриено дека на крајот самиот ќе загине од ѕверови. Така и беше. Душата ја предаде изеден од ѕверовите.

Тропар
Спасителот те очисти и од последниот долг према светот, о Пимене преподобен, со благодат штитејќи те од зимата на страстите, а ти, оче свет, радувајќи се во полнотата на радоста, моли се за нас да нe прими и помилува поради милосрдието и човекољубието Негово, по молитвите твои свети.