Пролог: Преподобен Теоктист
 

 

Житие: Преподобен Теоктист

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сопостник и соподвижник на Свети Ефтимиј Велики. Теоктист беше игумен на Ефтимиевата Лавра што се наоѓаше на далечина од шест милји од Ерусалим кон Ерихон. Во с ? му беше ученик на Свети Ефтимиј и под неговото духовно раководство управуваше со манастирот до својата деведесетта година. Со својот живот Му угоди на Бога и се упокои на средината од 5 век, во времето на ерусалимскиот патријарх Атанасиј.

Тропар
Горостасу на монашкиот живот, философу на слободата благодатна во Христа, оче преподобен Теоктисте, соподвижник и брат по дух на Евтимиј Великиот, застапи се за нас пред Господа, ти кој испитуваше духови и страсти со благодатта Божја преобрази, по твоите молитви спасение од Христа да добиеме.