Пролог: Свети Димитриј, епископ Ростовски
 

 

Житие: Свети Димитриј, епископ Ростовски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се празнува на 28 октомври, а на 21 септември се споменува откривањето на неговите чудотворни мошти во 1852 година.

Тропар
Сопатниче на ангелите, кои списоци за дела човечки исполнуваат, неуморен Божји молитвениче, Димитрие пастиру слаткоречив, моли се на Бога за нас, епископе свети, Кој благодатно те обдари, небесни тајни на светии живи да објавиш на земни наследници, кои кон вечност итаат, на Господа Бога да се поклонат.