Пролог: Преподобна Касијана Песнописателка
 

 

Житие: Преподобна Касијана Песнописателка

Календар, житија, пости
Почеток
 
Преподобна Касијана Песнописателка, наречена и Цариградска, се родила помеѓу 805 и 810 година во Цариград. Имала благородно потекло и многу била образована, исполнета со добродетели. Света Касијана се одликувала како со телесна убавина, така и со голема мудрост. Во 834 година основала општожитие западно од Цариград, близу до ѕидините на градот, и станала негова прва игуменија. Оваа голема творителка и песнописателка на нашата црква, светата Касијана, патувала во Италија и Крит, и на крај на островот Касос, каде го завршила својот овоземен живот. По нејзиното упокојување, нејзиното тело било ставено во мермерен кивот и поставено во црква посветена на неа. Подоцна, според некои извори, нејзините мошти биле пренесени на Икарија. И покрај тоа што нејзиниот спомен не го наведува ниту еден Синаксар, Касијаните, од сродството на нејзиното име со нивниот остров, го посветиле 7/20 септември како ден за нејзин спомен, а Георгиј Сасос Касијанин напишал и посебна служба, објавена во Александрија во 1889 година.

Тропар
Преподобниот живот твој излезе пред Господа, о Касијано мајко наша, која славословие од срце и душа изведе, со благодат Христова обвиена велелепие подари на Црквата преку Слово кое не потемнува, туку на небеса се возведува во слава Негова и небесна свита. Спомни си сега, блажена, за оние кои чест на ликот твој покажуваат и Бога Го прославуваат.