Пролог: Света Геновева
 

 

Житие: Света Геновева

Календар, житија, пости
Почеток
 
Света Геновева е позната како заштитничка на градот Париз. Особено била почитувана во Галија (денешна Франција), но и во целиот христијански свет. Во нејзиното житие е опишана како мирна девојка, која се родила во Нантер (мало село во близината на Париз), некаде околу 423 година, во семејството на Северус и Геронтија. Според тогашниот обичај, таа често се грижела за стадата на татко ? на планината Валериен. Уште од детството била многу побожна и богобојазлива. Чувајќи го стадото, имала многу време за молитва. Во петнаесеттата година од својот живот раздала с?, се заветила на девствен живот пред светиот епископ Герман Оксерски, кој ја замонашил. Но, бидејќи немало манастири во близина, не само Геновева туку и другите, кои се заветиле на Бог, останувале дома, водејќи повлечен живот исполнет со молитва. Живеела во својот дом сe до смртта на своите родители, а потоа отишла да живее со баба ? во Париз. Таму, под раководство на епископот, се посветила на добротворна работа и целосно се предала на строги подвизи на пост, бдение и молитва. Од Бог добила дарови на проѕорливост и чудотворство. Света Геновева се упокоила на 3 јануари 512 година, во 89-та година од својот живот. Нејзините свети мошти подоцна биле префрлени во црквата Свети Етиен-Ду-Мон во Париз. Нејзиниот свет спомен се слави на 3/16 јануари. Во нејзина чест се подигнати и посветени многу цркви ширум Франција.

Тропар
Светол пламен се пред Господа твоите молитви, о Геновево мајко наша преподобна, силна река се солзите твои, кои Бога Го умилостивуваат. До крајот на вековите за нас моли се, ти вечна покровителке на нажалените, заробените од окови и гревови, Невесто Христова, девојко од свитата на Пресвета Богородица.

Кондак
По твоите молитви Христос го пасеше Израилот во градот Париз, со твоето застапништво Троичниот опоменуваше и простуваше, твојата глава приклонета пред престолот измоли покров од Пресвета Богородица, о Геновево гулабице Христова света.