Пролог: Светите маченици Конон таткото и Конон синот
 

 

Житие: Светите маченици Конон таткото и Конон синот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Таткото беше веќе старец, а синот момче на седумнаесет години. Во времето на Дометијан за верата во Христа нив ги истругаа со бичкија и тогаш се прославија среде земната и небесната Црква. Чесно пострадаа во 275 година.

Тропар
Годподи Боже наш, Кого морето го послуша, а благодат подари на Конона, и реки се повратија, ветришта стивнаа, се посрами сета хорда непријателска. Сега Спасителу послушај ја молитвата на оној кој заедно со својот син пред Тебе припадна – смири ја Црквата своја, превознесувањето на гордите симни го во правот на покајанието, и нас помилуј н? во нивните свети молитви.