Пролог: Илјада и тројца маченици во Никомидија
 

 

Житие: Илјада и тројца маченици во Никомидија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострадаа во времето на Диоклецијан.

Тропар
Жртва жива благодарна на Бога принесовте, о Христови маченици, за отпуштање на гревовите, за спасение на сите, за смелост пред Него – која Он ја прими, и сега нe милува по вашите молитви. Затоа, пофалби и поклонение од нас примете, кои Бога преку вас Го прославуваме.