Пролог: Свети Јоаникиј, архиепископ и прв патријарх Српски
 

 

Житие: Свети Јоаникиј, архиепископ и прв патријарх Српски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден е во Призрен и најнапред служеше како секретар при кралот Душан. Архиепископ стана во 1339 година, а во 1346 година беше возвисен во чинот Патријарх. Ревносен архипастир и устроител на Српската Црква. Се упокои на 3 септември, 1349 година. Моштите му почиваат во Пеќ.