Пролог: Преподобен Алимпиј, иконописец печерски
 

 

Житие: Преподобен Алимпиј, иконописец печерски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Изобразувајќи ги светителските ликови на дрво, тој во својата душа ги изобразуваше и нивните добродетели. Исцели еден човек од лепра и виде ангел Божји. Се упокои мирно во староста, 1114 година.

Тропар
Вечната душа твоја од Бога створена се зарадува, Алимпие преподобен оче, на неракотворните икони изобразени од благодатта Христова, подвигот твој свет со една уста и едно срце Бога да Го прославиш, те воведе во небесните одаи, каде сега со живите ликови молете се за спасение на нашите души.