Пролог: Преподобен Лонгин Трудољубивиот
 

 

Житие: Преподобен Лонгин Трудољубивиот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Киево-Печерски монах од 14 век. Беше вратар во манастирот и имаше толку чисто и облагодатено срце, што секогаш знаеше со какви мисли некој влегува во манастирот, а со какви мисли излегува. Неговите чудотворни мошти почиваат во Теодосиевите пештери.