Пролог: Светите маченици Агатоник, Зотик и другите со нив
 

 

Житие: Светите маченици Агатоник, Зотик и другите со нив

Календар, житија, пости
Почеток
 
Свети Агатоник беше никомидиски граѓанин, по вера христијанин. На заповед од царот Максимијан, царскиот намесник луто ги гонеше христијаните. При тоа гонење во некое место Карпин го фати Свети Зотик, ги распна на крст неговите ученици, а самиот Зотик го доведе во Никомидија, каде што ги фати и ги врза уште и Агатоник, Принкипс, Теопрепиј, Акиндин, Северијан, Зенон и многу други. Сите цврсто врзани ги поведе во Византија, но патем од рани и изнемоштеност испоумреа Светите Зотик, Теопрепиј и Акиндин. Во близината на Халкидон го убија Св. Северијан, а Агатоник и останатите беа одведени во Тракија, во местото Силимврија, каде што после мачења беа убиени со меч и влегоа во радоста на својот Господ.

Тропар
Крв јагнешка и јарешка не посака Господи, жртва сепаленица отфрли, а само срце скрушено и смирено не презре, та затоа Црквата ја втемели на каменот на Твоите свети заповеди. Глава Си нејзина Ти Господи, а темелите ги зацврсти со крвта на твоите маченици, кои срце чисто ти принесоа, по нивните молитви свеќникот наш да не се помести.