Пролог: Свети Софрониј, архиепископ Кипарски
 

 

Житие: Свети Софрониј, архиепископ Кипарски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Тој е роден и воспитан на Кипар. Заради неговата голема духовна ученост и многубројните добродетели, особено милосрдноста, го поставија за архиепископ после Св. Дамјан. Откако верно ѝ послужи на Црквата се упокои мирно во 6 век.