Пролог: Света маченичка Еба
 

 

Житие: Света маченичка Еба

Календар, житија, пости
Почеток
 
Света Еба помладата била игуменија во големиот манастирски комплекс во Колдингам, на шкотската граница кон Северното Море, основан два века претходно од страна на света Еба постарата, ќерка на нортумбрискиот крал и сестра на светите Освалд и Осви. За време на данското завојување на Шкотска во 879 година, света Еба стравувала за својата девственост, зашто Викинзите биле познати по силувањето и масакрирањето на жените. Ги собрала монахињите во параклисот и ги храбрела да направат како што направила таа. Имено, со брич си ги расекла носот и горната усна за да ги одврати напаѓачите од силување. Целото сестринство го следел нејзиниот пример. Нивниот изглед толку ги згрозил завојувачите што сите монахињи биле спасени од силување, но не и од смртта – Данците го запалиле манастирот. Сето монашко сестринство исчезнало во пламенот, а нивните непорочни души се населиле во Царството на вечната Христова Светлина.