Пролог: Блажениот Теофилакт, архиепископ Охридски
 

 

Житие: Блажениот Теофилакт, архиепископ Охридски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Тој е роден на островот Еврип, а воспитан е во Цариград, кај најпрочуените учители на тоа време. Како клирик на Великата Црква и наспроти неговата волја го избраа за епископ и го испратија во Охрид, каде што помина околу дваесет и пет години (отприлика од 1082 г. до 1108 г.). Хоматијан Охридски го нарекува „најмудриот епископ“. Човек со огромно образование, светско и богословско, со префинет византиски вкус, меланхоличен и чувствителен. Меѓу Словените на Балканот Теофилакт се чувствувал како прогонет меѓу варвари. Напишал „Толкувања“ на сите четири Евангелија и на другите книги на Новиот Завет. Тие се најдобро дело од тој вид после оние на Св. Јован Златоуст, па денес се мошне драгоцени и корисни. Од останатите негови дела уште се познати „Писмата “ и „Животот на Св. Климент Охридски“. На старост Теофилакт се повлече од Охрид во Солун, каде, како што се мисли, го завршил животот и преминал во блажената вечност.

Тропар
Мудроста од Бога подарена, како омофор се приви над разумот твој, Теофилакте пастиру Христов, паствата безметежно пасејќи ја, се здоби со награда за трпението, поуки и примери оставајќи ни, се повлече во безмолвието, од каде Христа Го дочека на Небесната падина, и за нас сега спомни си од таа висина.