Пролог: Светиот свештеномаченик Кипријан
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Кипријан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се роди од родители неверни и самиот беше воспитан во незнабоштво. Стана прочуен во Картагена како учител за философија и реторика. Беше женет. Но кога стана христијанин, престана да живее со жената и се предаде на деноноќен подвиг на проучување на Светото Писмо и восовршување на својот карактер. Заради неговите необични добродетели беше избран за презвитер, а набрзо и за епископ. Колку што беше милостив кон христијаните толку беше тврд кон еретиците. Под раководство на Светиот Дух напиша бројни поучни дела. Особено снажно пишуваше против идолопоклонството, јудаизмот и ереста на Новацијан. Прекрасни му се написите за девственоста, за мачеништвото, за милостињата, за трпението, за молитвата Господова итн. Пострада во времето на Валеријан и Галиен, во 258 година. Пред смртта Му се помоли на Бога, го благослови народот, и остави дваесет и пет златници за да му се дадат на џелатот што ќе го погуби. Тој е пример на недостижна христијанска величина и великодушност.

Тропар
Допирот со Вистината, о земни мудрецу Кипријане, те вознесе до благодатно крштение и очите се отворија за Христовиот нов војник, кој ја отфрли заблудата и се запали со покајание. Радувај се, смирен свет епископе, кој преклонувајќи ја главата на посекување, ја доби љубовта и спасението од Главата на сите и за нас моли се пред Оној Кој с? гледа и Е насекаде.