Пролог: Преподобен Македониј
 

 

Житие: Преподобен Македониј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сириски пустиник. Дури на старост се хранеше со печен леб, а пред тоа јадеше само јачменови зрна наквасени во вода. Се упокои во 418 година.

Тропар
Гледајќи ја тагата од овој свет, се зарадува душата твоја, о Македоние, кога дозна дека овде свое прибежиште немаме, туку го чекаме она кое ќе дојде. Затоа поита да странствуваш заради Христа и Царството Небесно, молејќи се непрестано и благодарејќи на Господа, за милоста излеана на родот човечки, по твоите свети молитви.