Пролог: Светите маченици Македониј, Татијан и Теодул
 

 

Житие: Светите маченици Македониј, Татијан и Теодул

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострадаа за Христа во времето на Јулијан богоотстапникот, а во местото Мероса Фригиска. Беа луто мачени заради разорувањето на некоја идолска статуа. Ги печеа на железна леса с ? додека не Му ги предадоа душите на Бога. Додека ги гореа на оган овие храбри мажи му се потсмеваа на мачителот: „Нема да пробаш од нашето месо како е испечено?“ И уште велеа, како славниот ѓакон Леонтиј: „Сврти н ? на другата страна, зашто оваа веќе се испече!“ Гледајќи ги и слушајќи ги мачениците на огнот, нивниот мачител беше многу поисплашен и позбунет одошто тие

Тропар
Огнот ја испита и очисти последната мака на падот Адамов, кога со радост поитавте облагодатени кон него, за да биде испитана верата и ревноста ваша во Господа, о Македоние, Татијане и Теодуле. Се посрами заблудата на мачителот и се зарадувавме ние и Ангелите на силата Христова, пред Кого припаѓаме, просејќи ги молитвите ваши.