Пролог: Светата маченичка Трифена
 

 

Житие: Светата маченичка Трифена

Календар, житија, пости
Почеток
 
Драговолно и храбро ги поднесе сите маки за Христа. Па бидејќи не сакаше да се одрече од верата, пуштија еден бесен пес кој ја избоди и ја уби. Тоа се случи во 1 век. Нејзе ја повикуваат на помош мајките што не можат да ги дојат своите деца.

Тропар
Откако благодатта Божја се допре до тебе, љубовта Негова го исполни срцето Твое, о света маченичке Трифено, запалувајќи во тебе факел на ревност за Неговото Име. Предавајќи се на Небесниот Женик, преку тебе Христос извор стана за многумина кои се надеваат на светите твои молитви, напојувајќи се од слободата која тебе ти е дадена.