Пролог: Преподобен Петар Галатиски
 

 

Житие: Преподобен Петар Галатиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во својата седма година го напушти родителскиот дом заради Христа и се повлече во пустина. Овде со пост и молитва толку се восоврши што правеше многу чуда со силата на Духот Божји. Околу 429 година се пресели во вечното Христово Царство во деведесет и деветтата година од животот.