Пролог: Светиот маченик Мелетиј Стратилат и 1218 војници со жени и деца
 

 

Житие: Светиот маченик Мелетиј Стратилат и 1218 војници со жени и деца

Календар, житија, пости
Почеток
 
Обвинет за разорување на незнабожечки храм во времето на царот Антонин. Прикован за дрво, Мелетиј ја испушти својата света душа. Со него пострадаа и голем број војници, коишто беа под негова команда, а не сакаа да се одречат од Христа, својот Господ. Сите пострадаа чесно во 2 век и се преселија во Царството на Господ Христос.

Тропар
Верни Христови исповедници, во живот вечен влеговте, примјќи го сведоштвото на Мелетиј војникот свет Господов, кој мачеништво за Бога поднесе, но за вас светол ангел постана, кој ве поведе кон небеската висина, закрепени од благодатта Христова. По нивните свети молитви, Господи, спаси и помилуј.