Пролог: Светиот маченик Евпсихиј
 

 

Житие: Светиот маченик Евпсихиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Син на сенаторот Дионисиј. Жестоко мачен за Христа, со биење и стружење, па потоа полумртов фрлен во затвор. Му се јави ангел Божји и го исцели. Пуштен од затвор, тој го радздаде сиот свој имот: нешто на сиромасите, а нешто на своите клеветници. Повторно го фатија и го стружеа додека не ја предаде својата душа на Господ. Од неговите рани наместо крв потече млеко и вода. Пострада во времето на царот Адријан.

Тропар
Силата од Бога подарена благодатна, денес ја измолуваме, Евпсихие, свет мачениче, за поткрепа да биде во утврдување на верата наша Православна: да простуваме, непријатели да возљубиме и на Господа да се надеваме, како што ти во целиот земен живот тоа го сведочеше. Затоа, сега радувај се во Царството на мирот Божји.