Пролог: Преподобен Никодим Светогорец
 

 

Житие: Преподобен Никодим Светогорец

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се родил во 1749 година на кикладскиот остров Наксос. Неговите родители Антонија и Анастасиј Каливурси биле благочестиви христијани. На Крштението го добил името Никола. Високо образование стекнал во малоазискиот град Смирна, каде што учел богословие и учел јазици. Поради угнетувањето на христијаните во Измир бил принуден да се врати во своето родно место. Во 1775 година заминал на Света Гора и во манастирот Дионисијат примил монашки потстриг, добивајќи го името Никодим. Како монах бил познат по своите кротост и смирение. Ја напишал книгата „Невидлива борба“. Се упокоил во 1808 година. Неговата глава се чува во Кареја, а остатокот од моштите се наоѓа во манастирот посветен во негова чест, во областа Гуменица.