Пролог: Свети Фотиј, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Свети Фотиј, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Голем светилник на Црквата. Роднина на царот и внук на славниот патријарх Тарасиј. Крепостен заштитник на Црквата од папското властољубие и од другите римски изопачувања на верата. За шест дена ги помина сите чинови од лаик до патријарх. Стана патријарх на Божик, 857 година, а се упокои во Господ во 891 година.

Тропар
Светлината од Светлина те поведе и нахрани, Духот Кој од Отца исходи те просветли и бодреше на сите патишта твои, о Фотие пастиру Божји, Господ преку тебе ја утврди вистината, во срцата, во умот. Денес прославувајќи Го Бога во тебе, Неговиот светија, ја величаме Неговата милост, не ги криеме многуте штедрости што Пастирот ги покажа, по твоите, о Фотие, свети молитви.