Пролог: Свети Потин Лионски
 

 

Житие: Свети Потин Лионски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Свештеномаченикот Потин бил првиот епископ на градот Лион. За неговиот живот, за жал, многу малку се знае. Се смета дека се родил некаде околу 85 година, најверојатно во Мала Азија. Бил ученик на Поликарп Смирнски, кој, пак, бил ученик на светиот апостол и евангелист Јован Богослов. Светиот Поликарп Смирнски го испратил свети Потин од Мала Азија во Галија (денешна Франција). Пристигнал во Лугдунум (Лион) околу 140 година и станал прв епископ во Галија, каде што го проповедал Евангелието. Со своите проповеди успеал да покрсти мнозина незнабошци во христијанството. Но, во 177 година, за време на владеењето на римскиот император Марко Аврелиј, повторно почнале гонењата на христијаните. Во Галија, во Лугдунум и во соседната Виена биле заробени стотици христијани. Меѓу нив бил и 90-годишниот епископ Лионски Потин, кого на раце го одвеле во затвор, бидејќи бил мошне стар. Проконзулот го запрашал: „Кој е христијанскиот Бог?“ Старецот Потин му одговорил: „Ќе дознаеш ако се удостоиш за тоа“. Незнабошците навалиле на него со стапови и камења, и безмилосно го тепале. Го фрлиле во затвор, каде што од ударите за два дена се упокоил и се преселил во Царството Небесно, подготвено за оние што Го љубат Бог. Неговиот свет спомен Православната Црква го прославува на 05/23 септември.