Пролог: Светите Седмочисленици
 

 

Житие: Светите Седмочисленици

Календар, житија, пости
Почеток
 
На овој ден се празнува заедничкиот спомен на седумттемина рамноапостолни словенски светители, познати како светите Седмочисленици: свети Кирил, свети Методиј, свети Климент, свети Наум, свети Сава, свети Горазд и свети Ангелариј.

Тропар
Се присоединивте кон соборот на вселенските учители, о Кириле и Методие славни, со Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангелариј. Славата и вистината Господова преку вас мноштво народи ја спознаа. Молете се за нас, вие кои лутавте облагодатени по пештери и земни бездни, плукани и шамарани заради името Христово, а на светот светлината Христова ја исповедавте.