Пролог: Преподобен Тимотеј, пустиник Мисирски
 

 

Житие: Преподобен Тимотеј, пустиник Мисирски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прво се подвизуваше во Тиваида, а потоа се оддалечи во пустината и таму помина триесет години. Се упокои мирно.

Тропар
Благословен Си Господи, Боже на нашите татковци, Кој Тимотеја светиот го обдари со облека нетрулежна, и славен си ти, оче преподобен, кој колена од молитва не подигна пред Вечнопостоечкиот за наше спасение и слава Негова.