Пролог: Преподобен Корнилиј Перејаславски
 

 

Житие: Преподобен Корнилиј Перејаславски

Календар, житија, пости
Почеток
 
На петнаесет години се замонаши кај Старецот Павел. Подоцна се повлече во пустина на молчание. Триесет години молчеше и не проговори со никого ни збор, така што мнозина го сметаа за нем. Толку се исуши со пост, што личеше на костур. Пред смртта прими схима и се упокои на 22 јули 1693 година.

Тропар
Новојавениот угодник Божји го почитуваме, преподобниот Корнилиј, крстот свој земајќи го, јаремот Христов храбро го понесе, на невидливите непријатели мажествено се спротивстави и лукавството нивно како добар воин го згазна. Пред владиката Христос сега претстои, молејќи се за нашите души.