Пролог: Светиот пророк Амос
 

 

Житие: Светиот пророк Амос

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден во селото Текуја, во близина на Витлеем. Прост според потеклото и животот, Амос беше свињар кај ерусалимските богаташи. Но Бог Којшто не гледа кој е кој по надворешност, туку по чистотата на срцето, и Кој и Мојсеј и Давид ги зеде од кај овците и ги постави за водачи на народот, го избра овој Амос за Свој пророк. Тој го изобличуваше царот Озија и неговите жреци за идолопоклонство и го одвраќаше народот од поклонувањето пред златните телиња во Ветил, учејќи го да Му се поклонува на Единиот и Живиот Бог. Кога беше гонет од главниот жрец Амасија, тој прорече дека Асирците ќе го покорат Израилот, дека ќе ги избијат со меч и царот и синовите на Амасија и дека жената негова пред негови очи ќе ја оскверант со блуд асирските војници, зашто и Амасија го заведе народот да блудничи со идолите. Сево ова потоа и стана. Еден од синовите на жрецот го удри Пророкот со стап по челото толку силно, што тој падна. Одвај беше жив однесен во неговото село Текуја, каде што ја испушти светата душа. Живееше во 8 век пред Христа.

Тропар
Пониженото и простото го избра Ти, Господи, да го посрамиш мудрото од овој свет, така преку Твојот пророк Амос, ја откри тајната на болестите човечки. О велик пророче Божји, ти кој секогаш повикуваш кон неразумните синови, да немаат друг бог освен Љубовта, моли се да ја оставиме проврзаноста кон овој свет, и да се обратиме кон Еден Бог во Пресвета Троица, Отецот, Синот и Светиот Дух, во вечни векови.