Пролог: Преподобен Исаак Сирин
 

 

Житие: Преподобен Исаак Сирин

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден е во Нинива и во младоста се подвизуваше во Мар-Матејскиот манастир близу Нинива. Кога се прочу со светоста на животот и со многубројните чуда, го избраа за епископ Нинивски и го принудија на тој чин. Но после пет месеци тој го остави епископството и тајно се оддалечи во оддалечениот манастир Раббан-Шабур. Состави многубројни дела, од кои до нас дојдоа околу сто беседи за духовниот живот и подвижништвото, пишувани главно од сопствен опит. Неспоредлив психолог и раководител во духовниот живот. Дури и светителите како Св. Симеон Дивногорец од него бараа совет. Се упокои во длабока старост на крајот од 7 век.

Тропар
Длабочино на смирението, кој Христа Го позна како оган љубовен, кој гори и неизгорува, Исаак свети преподобен, учителу на смиреномудрието, при чии зборови за Вистината и денес треперат демоните, за нас моли се ти, кој пред Бога слобода имаш, Домостроителот да прости, заштити и спаси, по твоите, о пастиру, свети молитви.