Пролог: Преподобната царица Ирина
 

 

Житие: Преподобната царица Ирина

Календар, житија, пости
Почеток
 
Монашкото име ѝ е Ксенија. Жена на царот Кало-Јован (1118 г. – 1143 г.). Освен по нејзините монашки подвизи и многубројни добри дела, прочуена е и како основоположничка на манастирот Пантократор во Цариград, еден од најславните и најубавите цариградски манастири.