Пролог: Светиот свештеномаченик Стефан, папа Римски и другите со него
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Стефан, папа Римски и другите со него

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше папа во Рим од 253 до 257 година. Се бореше против еретиците новацијани. Ја исцели Лукила, ќерката на трибунот Немезиј, па ги крсти и двајцата. Пострада во времето на Валеријан со уште дванаесет свои клирици. Убиен со меч за време на литургија.

Тропар
Венцоносен слуго Божји, блажен исповедниче Христов, пастиру смирен кој со благодатта незалезна мноштво кон спасение приведе, Стефане оче свети, моли Го Спасителот очи да ни избистри, од лагата избави и спаси ги нашите души.