Пролог: Преподобен Јован Исповедник
 

 

Житие: Преподобен Јован Исповедник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Игуменот на обителта на Чистите (Катари). Оваа обител беше устроена близу Никеја во времето на царот Јустин, во 6 век. Свети Јован многу пострада од царевите Лав и Теофил во одбрана на иконопочитувањето и заврши во прогонство околу 832 година.