Пролог: Света Елена
 

 

Житие: Света Елена

Календар, житија, пости
Почеток
 
Велика руска кнегиња, пред крштението се викаше Олга. Жена на кнезот Игор. Крстена е во Цариград од патријархот Полиевкт. Голема ревнителка на православната вера во Русија. Се упокои во 969 година.