Пролог: Преподобен Тит Печерски
 

 

Житие: Преподобен Тит Печерски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Најнапред беше војник, па кога во една битка го ранија во главата, се повлече во Печерскиот манастир, оздраве и се замонаши. Времето го минуваше во непрестајно оплакување на своите гревови. Пред смртта беше известен преку некое небесно објавување дека гревовите му се простени. Моштите му почиваат во Теодосиевите пештери.