Пролог: Старец Тихон Светогорец
 

 

Житие: Старец Тихон Светогорец

Календар, житија, пости
Почеток
 
Отец Тихон, во светот Тимотеј Голегов, се родил во Русија, во 1884 година. Родителите му биле побожни: за мајка му Елена се зборувало дека е света; постојано се молела и имала дар на солзи. Уште од мал сакал да ги посетува манастирите и со нетрпение го очекувал Божјиот благослов да го напушти светот, бидејќи ништо видливо не го задоволувало, туку копнеел за небесната вечност и неминливата радост. Како млад заминал на Света Гора, а по една година го потстрижале во монах со името Тихон, во чест на свети Тихон Задонски. Пет години се подвизувал во „Белозерка“, учејќи се на послушание, молитва и мудрост од благодатните отци. Но, љубовта кон тишината го однела во суровата пустина. Откако добил благослов, отец Тихон отишол во местото кое се нарекува Каруља, каде што петнаесет години живеел во пештера. Неговиот подвиг навистина бил голем: се хранел само со двопек, и тоа еднаш во три дена, често и еднаш неделно, а ноќе правел повеќе од 600 метании. За време на Светата Литургија се преобразувал. Се случувало наутро да ја почне службата, а да заврши на стемнување. За време на проскомидијата со часови читал имиња за на крајот да заврши со зборовите: „Господи, спомни си за целиот свет“. Велел дека верникот треба 24 часа да се подготвува за Светата Причест. Постојано ја практикувал умно-срдечната молитва. На Света Гора живеел шеесет години. Се упокоил на 10/23 септември 1968 година. Самиот си го направил надгробниот крст и предвреме на него напишал: „Грешниот Тихон, јеромонах, 60 години на Света Гора. Слава Ти, Боже“.