Пролог: Светата маченичка Теодотија
 

 

Житие: Светата маченичка Теодотија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Осум години трпеше тешки маки од еден хегемон Симвликиј, којшто најпосле слезе од умот. Ја убија со меч околу 230 година, во времето на царот Александар Север.

Тропар
Тело женско немоќно, со дух мажествен обвиено, слава на Господа вознесува преку сите дни на животот свој, о Теодотијо света маченичке, а Он во оган те претвори, зломислието го посрами и мноштво души спасени во Себе роди. Радувај се и за нас моли се собеседничке на ангелите, сотрудничке на мачениците: Божја угодничке.