Пролог: Преподобен Михаил Малеин
 

 

Житие: Преподобен Михаил Малеин

Календар, житија, пости
Почеток
 
Човек од благороден и богат род. Во младоста ги презре земните богатства и се повлече на гората Малеа, кај Света Гора, кај што се подвизуваше и си го очистуваше срцето со пост и со молитва. Подоцна имаше многубројни ученици, од коишто најпрочуен е Св. Атанасиј Атонски. Се упокои мирно околу 940 година.